Design Museum Gent - zomerexpo's

Dieren op maat

Design Museum Gent - zomerexpo's

Design voor een duurzame wereld

Deze zomer kan u vanaf 17/05 tot 28/09 twee fantastische expo's gaan bekijken in het Design Museum Gent. Met "Dieren op maat" en "Belgian Design: Generous Nature" zoekt me de grenzen van design op.

Tentoonstelling 1- Dieren op maat:

Veehouders die werken op een klein oppervlak, laboratoriumvlees, aaibare huisdieren, robots in dierlijke vorm: de relatie tussen dier en mens zorgt vaak voor hevige discussies. Hoe kunnen mens en dier duurzaam samenleven en welke mogelijkheden bieden technologie en wetenschap voor de toekomst? Designers beginnen aan een onthullende zoektocht naar antwoorden.

Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld voor de mens – als voedsel, als wetenschappelijk testobject, als jachttrofee of als speelkameraadje. Vandaag worden ze zelfs gecultiveerd in laboratoria, wat leidt tot de vraag of deze ‘wezens’ überhaupt nog dieren zijn.

In de zoektocht naar de ‘juiste balans’ creëren designers producten voor dieren en onderzoeksmogelijkheden om dierlijke grondstoffen (en zelfs dieren) te vervangen. Tegelijkertijd ontwerpen ze scenario’s die naar de toekomst kijken. Een tentoonstelling van het museum Marta Herford in samenwerking met en naar een idee van Tanja Seiner.

Tentoonstelling 2 - Design voor een duurzame wereld

Belgian Design: Generous Nature zoomt in op het vermogen van design en ontwerpers om een ingrijpende verandering teweeg te brengen in de industriële productie, door te kiezen voor duurzame systemen die verder gaan dan het product an sich. Het streeft een groter doel na dat louter milieubewustzijn overstijgt en dat de politiek, economie, normen, het gedrag en de sociale en menselijke relaties aan de basis van de ontwerpcultuur behelst.

Drie organisaties (Flanders DC, MAD Brussels en WBDM) werkten elk een traject uit met Belgische designers waarin het aspect ‘duurzaamheid’ op verschillende manieren werd ingevuld: sociaal, economisch en ecologisch. Het resultaat van die drie trajecten wordt gepresenteerd tijdens de Milan Design Week 2019 onder de noemer Belgium is Design. Daarna komt de presentatie naar Design Museum Gent.

Design Museum Gent is als partner betrokken in Maakbaar, een traject dat werd opgericht door BOS+ in samenwerking met de OVAM, Design Museum Gent en AIDER Peru. Het project wil bewustzijn creëren bij scholen, bedrijven, onderzoekscentra en ontwerpers rond duurzaam en verantwoord gebruik van bossen en hun ecosystemen. Maakbaar richt zich op de rol van de ontwerpsector in de transitie naar een duurzame mondiale samenleving. Ontwerpers spelen in dat opzicht een sleutelrol: hun keuzes bij de oorsprong en het gebruik van materialen, hergebruik, productieprocessen en energieverbruik, afval of reststromen zijn cruciaal.

Tags

Contacteer ons

Heb je een tip, opmerking of wil je gewoon iets kwijt?

Contacteer ons

Volg DWIK overal

Werp een unieke blik achter de schermen en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Zelf in de kijker staan?

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandige activiteit en droom je van een eigen publi-reportage?
DWIK helpt je graag!

Mail ons
Informatie over Vlaamse Brouwers en hun bieren Partner in projecten en communicatie