Vier nieuwe Vlaamse streekproducten

Nieuwe erkenningen zijn uitgereikt

Vier nieuwe Vlaamse streekproducten

Traditionele streekproducten

Nicole’s Pickles van Wildiers bvba uit Haacht, Belgische paardenkoppralines van Chocolatier Tony Boeckaert uit Zulte, West-Vlaamse lekkerkoeken van Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke en advocaat Classic van Den gouden haan uit Nijlen werden recent erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.

Belgische pickles:

De vele Belgische mosterdmakers zagen lang geleden al een opportuniteit in de Engelse Piccalilli. Wij Belgen hebben immers wel iets met ‘zuur’, denk maar aan onze zure bieren. De Belgische pickles kenmerken zich als uitgesproken zuur, zeker niet zoet-zuur, en licht gekruid met mosterd, kurkuma, gember, cayennepeper, … . De groenten die verwerkt zitten in Belgische pickles zijn steevast bloemkoolroosjes, zilveruitjes en cornichons. Deze zijn bovendien krokant. Belgische pickles combineren wondergoed met al even Belgische klassiekers als frieten en een ‘broodje gekapt’.

Nicole en Guido Wildiers startten hun bedrijf in 1985 in Haacht. Naast de vliersiroop en de confituren verwerkte Nicole groenten uit eigen tuin in pickles. Ze baseerde zich op de typisch Belgische werkwijze. De fijngesneden groenten zijn lekker zuur en extra gekruid met paprika en kaneel.

Belgische paardenkoppraline:

De Belgische chocolade en praline zijn wereldvermaard. De oorsprong van de meeste pralines is echter niet meer te achterhalen, zo ook met de Belgische paardenkoppraline. Hoewel de paardenkop overal in België gemaakt kan worden specialiseerden de Zuid-West-Vlaamse chocolatiers, waaronder Tony Boeckaert, zich in deze praline.

De Belgische paardenkoppraline wordt steeds in dezelfde typische unieke vorm gegoten en wordt bereid uit Belgische chocolade met 100% cacaoboter en met een krokante vulling van hazelnootpraliné. Tony’s paardenkoppen worden aangeboden in 3 varianten: melkchocolade met handgeschilderde manen, de paardenkop in pure chocolade en de elegante witte paardenkop.

West-Vlaamse lekkerkoeken:

Eierkoeken, lekkerkoeken, semoele koeken, papkoeken. Het zijn allemaal namen voor een typisch West-Vlaamse (ontbijt)koek. In Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is deze zoete, licht gerezen koek al decennialang een vervanger voor de prijzige boterkoeken of het koekenbrood. Ondertussen heeft de lekkerkoek, ook erkend als semoele koek, heel West-Vlaanderen veroverd en is hij zowel in supermarkten als bij bakkers te vinden.

Het recept van Biscuiterie Grillet dateert van het einde van de 19de eeuw. Overgrootvader Karel-Lodewijk Grillet bracht het recept mee uit Zillebeke en specialiseerde zich in wat toen ‘eierkoeken’ werd genoemd. Deze naam mag nu enkel nog gebruikt worden voor koeken waarin eieren in het deeg verwerkt worden.

Advocaat:

Eieren bewaren met alcohol, wie als eerste een werkwijze uitwerkte is niet duidelijk. Het zal vast en zeker samengaan met de opkomst van goedkope alcohol in de 19de eeuw. Dat dit niet beperkt was tot huisvlijt bewijzen oude etiketten en advocaatmolen uit het Jenevermuseum te Hasselt.

Bij De gouden Haan uit Nijlen kiest men voor de advocaat Classic een eenvoudige bereiding met eigeel, gecondenseerde melk, suiker en alcohol. Alle ingrediënten worden gemengd en langzaam, “au bain-marie”, opgewarmd om vervolgens al roerend af te koelen.

Tags

Contacteer ons

Heb je een tip, opmerking of wil je gewoon iets kwijt?

Contacteer ons

Volg DWIK overal

Werp een unieke blik achter de schermen en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Zelf in de kijker staan?

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandige activiteit en droom je van een eigen publi-reportage?
DWIK helpt je graag!

Mail ons
Informatie over Vlaamse Brouwers en hun bieren Partner in projecten en communicatie